02 Temmuz 2017

Bembeyaz Bir Güncel




Herkese merhaba arkadaşlar ben sadeditör2001. Bundan yaklaşık 6-7 gün önce WebtoonTr'den ShiroYasha bize ve bizim çok sevdiğimiz ve bu scanlationın bu kadar kaliteli işler çıkarmasında büyük bir rol oynamış arkadaşımıza laf attı. Yazıyı bilmiyorsanız ya da görmediyseniz üzülmeyin. Tüm yazıyı burada paragraf paragraf beraber işleyeceğiz. (Sadece bizimle ilgili olan kısımlarını paylaşacağım)



Bildiğiniz üzere yaklaşık 2-3 aydır kimseye sallamıyoruz, kimseyle muhabbetimiz yok kendi kafamıza göre takılıyoruz. Ulan biz diyoruz rahat rahat takılıp dalgamıza bakalım ama biz sallamasak başkaları gelip bize sallıyor ben bu işi cidden anlamadım. 


Şimdi gelelim hayatın gerçeklerine. Tüm yazıya girmeden önce size ShiroYasha adlı kardeşimiz ile olan geçmişimizi azıcık anlatmak istiyorum. Bundan sanırım 3-4 ya da 5 ay önce Masmavi Güncelden en fazla 2 ay sonra ve biz hala Mavi Manga Discorduna girebilirken karşılaştı yollarımız ShiroYasha ile. Şimdi bir gün bizim canımız sıkılmış ne yapsak ne etsek derken Mavi Manga Discorduna takılalım dedik. Neyse girdik öyle kendi halimizde takılıyoruz sesliye falan gittik, müzik dinledik vs derken ShiroYasha geldi. Ben zaten ShiroYasha'ya önceden uyuzdum ama buna rağmen bir şey demedim.  Neyse bizim için Drifters'ı Japoncadan çeviren arkadaşı az çok bilirsiniz sanırım. İşte o arkadaş ShiroYasha ile cidden çok nazikçe konuştu ve kendisi ile çay içmek istediğini ve onunla hoş sohbetler etmek istediğini söyledi. Ama ShiroYasha nedense onu tersledi ve gereksiz yere hakaretler etti falan filan. İşin sonu bizim gereksiz yere banlanmamız ile bitti ve hala banımız açılmadı. Ulan tamam bizi anlarım da Sad God'ı neden banladınız? O çocuk olayda bile yoktu ve uyuyordu ahaha.


Neyse bizim ban yememizden 15-20 dakika sonra Mavi'nin ve ShiroYasha'nın köpeği olan Kenpachi o zamanlar açık olan Discordumuza geldi ve çok güzel küfürleştik falan filan. Bu hobbit ile başta insan gibi konuşmaya çalıştık ama IQ seviyesi AKP seçmeninden bile az olunca konuşmamız normalden onların tek anladığı dil olan küfüre döndü. Biz kenpachiyi banladık ondan sonra o gidip bizim arkamızdan atıp tutmaya devam etti ve olaylar burada kapandı. En azından biz öyle sanıyorduk.


ShiroYasha ile olan geçmişimizi anlattığımıza göre artık paragrafa geçebiliriz. Öncelikle grammar nazi olanlar ve dil bilgisinin yanlış kullanımına tetiklenen arkadaşlar için acı verici bir yazı olacak baştan uyarıyorum. Çünkü bu adam 3-4 ay öncesine kadar sesli harfleri kullanmıyordu. O yüzden kendinizi hazırlayın! 


Selamlar Sevgili Webtoontr Okuyucuları
Bendeniz çoğunuzun tanıdığı ShiroYasha. Grubumuz olarak tüm takipçilerimizin Mübarek Ramazan bayramını kutlarım. 
Bugunki bu yazım bazı haberler ve bazı olaylardan dolayı tepkimi ve bazı gerçekleri anlatmak üzerine olucak. Şimdiden hatam varsa sizlerden özür dilerim. Geçelim haberlere:
Grubumuza bonservisiyle transfer olmuş dostlarım bulunmaktadır fıstık gibi serileriyle huzur dolu webtoontr ailesine hepsi hoşgeldiler sefa getirdiler. Grubumuz kaliteli çalışan ve serilerle yoluna devam etmektedir. İsimleri şimdilik sır olsun bu dostlarımın.
Gelelim son bayadır suskun kalmama rağmen bazı olayları sevgili okuyucularımla paylaşmama...
Bilirsiniz ben editör olarak kebab fansub ile ortak proje olarak kangoku gakuen adlı seriyi yapıyordum. Bu grubla ta baştan beri anlaşmamız belli yayın düzleminde olmuştu. Bu grup ise sistematiğimizde aksama olmamasına rağmen ortaklığı bozmuştur. Bu yüzden seri bırakılmısdı çevirisi.


Şimdiii öncelikle gelelim Kangaku Gakuen (Prison School) neden elinden alındı. Öncelikle düzenli ve sistematik bir yayın düzlemi falan yoktu bizi sikme burada ShiroYasha. 2-3 haftada bir en fazla 2 bölüm atıyordun ve atacağın bölümlerde 18 sayfalık TS'di. Evet serinin senden alınmasının sebebi hem yavaş ilerlemesi hem de bizle olan kavgandır. Zaten seriye biz ortak olunca seninle olacağının 3-4 katı daha hızlı ilerledi seri. 


Neden bırakıldığını şimdi açıklıcam sizlere bu grubun ortak oldugu sadscans üyeleri ile olan bir olay sebebidir. Olay mı nedir basit. Sadscans adlı emek hırsızı grub kavgalı olduğu mavimanga grubunun discord kanalında onursuzca takılıo geyık yapmalarını eleştirmemdir. Sonucu ne mi oldu bana ve mavimanga grubunun üyeleri olan bayanlara ağza alınmıcak küfürler hakaret edebilmiştir bu insan müsveddeleri ve ertesi günü saçma yalandan bir bahaneyle projemiz iptal olunmuştur.


Bir kere o "grub" değil "grup" ama senin tüm yazım hatalarını düzeltmeye kalksam ayrı bir güncel yazmam gerekir. O yüzden bunları görmezden gelmeye çalışıp devam edeceğim.  Öncelikle bizim geyik yapmamızı falan eleştirmedin sadece bize saldırdın. Biz sana orada "abicim çay içelim", "abim" gibi şeyler söylerken. Sen bize "geri zekalı", "aptal" vs gibi şeyler söyledin. Bunun neresi eleştiri ben onu anlayamadım. Eğer Mavi Manga Discorduna girebiliyorsanız (xd) ve eğer yazışmalarımız silinmedi ise geçmişte de aratabilirsiniz. Ve biz asla Mavi Manga grup üyelerine açık bir alanda küfür etmedik. Kendi aramızda veya özelde ediyoruz ve onlarında bize kendi aralarında ana avrat sövdüğünü biliyoruz ki Türkçe küfür etmek için harika bir dil. Ama biz asla "public" bir ortamda Mavi Manga üyelerine veya kızlarına küfür etmedik. Hepsi ShiroYasha'nın götünden uydurmasıdır.


Gelelim bir başka en taze meselemize çoğu insanın son dönemde hunterxhunter a devam edicekmisiniz sorusuna evet edicektik. Editörümüzde Daredewill olucaktı. Çevirmenimizin yoğunluğundan 1 2 gün aksamıştı. Ama bir gece aldığım haber sonucu gene emek hırsızı bir grup direk bölüm yayınlamış. Kim mi peki tabikide sadscansdir bu kişiler. Bu grup etiklik anlayısından yoksun veletlerden oluşmaktadır. Okuyucularımızla paylaşmak istedim. 


Öncelikle HxH'ı biz yapmıyoruz evladım sen aptal mısın? HxH serisini Serimanga Çeviri Ekibi yapıyor. Ve seri üzerinde çalışan kişiler senin WebtoonTR grubunda da o serinin üzerinde çalışmış insanlar. Kimsenin kimseden bir şey çaldığı falan yok. Zaten biz bir yapsak zaten kendi adımızla yayınlarız. Ayrıca daha önce bazı gruplarla seriler konusunda tartışmalar yaşamış olabiliriz fakat onların hepsinde seriye önce başlayan taraf bizdik. Asla herhangi bir grubun mangasına GÜNCELDEN girip çevirmeye başlamadık. Ayrıca Hunter x Hunter gibi kazık ve en fazla 20 bölüm çıkacak olan bir seriyi çevirecek kadar avel insanlar değiliz. Adımız çıkmış 9'a inmez 8'e hesabı bir şey olunca herkesin bizi suçlamasından ben bayağı baydım ya.  Ayrıca "emek hırsızlığı" kısmına daha sonra geleceğim. 


Yazının bundan sonrası bize büyük yardımı dokunmuş olan Galip ile ilgili. Bir şey yazmak ister misin dediğim zaman boş ver gerek yok dedi. O yüzden o kısmı atlıyorum. Aralarında daha önce ne oldu bilemem ama şunu bilin ki Galip kral çocuktur ve çok yardımsever biridir. Kendisi bu sözde editör ShiroYasha'dan çok daha kaliteli ve bizlerin de edit seviyesini geliştirmesinde büyük rol oynamış kaliteli biridir. Bu 27 yaşına geldiği halde hayatı bilgisayar başında edit yapıp göbeğini büyütmekten ibaret olan ve yaşıtları evlenip çoluğa çocuğa karıştığı halde yaptığı tek iş internetten küçük kızlara yavşamak olan NEET pisliğin tekinin konuştuğu aptal şeylere inanmayın.


Ve en sevdiğim kısma geldik. Emek hırsızlığı. Bunu artık son kere açıklıyor ve biri bir daha bu konu ile gelip bize sallarsa cidden kafayı yerim. Öncelikle yaptığımız iş scanlationdır ve bu işi yapan insanların %99'u bu işi gönüllü ve para almadan, iş olarak değil hobi olarak yapıyordur. Mangaların üstünde hiçbir hakları yoktur. Emek hırsızlığı nedir? Bana göre emek hırsızlığı bir grubun 100 bölüm çevirdiği mangayı alıp üstüne kendi creditini koyup, kendi sitesinde yayınlayıp bunun üstüne övgü almasıdır. Emek hırsızlığı budur. Emek hırsızlığı manganın son bölümünden girmek veya başka bir grup yaptığı halde mangayı çevirmeye başlamak değildir. Çünkü her ne kadar baştan veya sondan başlıyor olsalar bile onlar da bir emek verip bu mangayı çevriyordur. Senin çevirini veya boktan editini alıp creditini değiştirip yayınlamıyorlardır. Ayrıca bu credit meselesi başımıza geldiğinden emin olun emek hırsızlığının nasıl hissettirdiğini çok iyi biliyoruz. Dr. Stone mangamızın ilk 10 sayfasını kendi editleyip geri kalanını bizden çalan ve sitelerinde yayınlayan bir velet vardı. Renkli sayfayı falan bile bizden çalmıştı. Eğer gidip serinin tamamını kendi çevirseydi biz umursamazdık falan sayfaları bizden çalmış olması koymuştu. Yani diyeceğim odur ki biri gelip sizin çeviri ve editinizi çalıp kendi adıyla başka bir yerde yayınlamadığı sürece kimsenin emek hırsızlığından bahsetmeye hakkı yoktur. Ayrıca bizler bir seri yayınlasak zaten kendi adımızla yayınlarız. Sizce herhangi bir grupla tartışmaya girmekten korkan insanlar mıyız? İsim veya şekil değiştirip elalemin mangalarına el atacak insanlar değiliz. Bu zamana kadar geçmişte çıkan seri tartışmalarında da seriye önce başlayan taraf biz olduk asla gidip elalemin güncel serisine el atmadık. Umarım bir daha bu aptal saptal emek hırsızlığı muhabbeti açılmaz ve biz Türk manga dünyasını bırakmışken IQ seviyesi ayakkabı numarasından küçük insanların hakkımızda salak salak konuşmaları yüzünden böyle yazılar yazmak zorunda bırakılmayız.


O yüzden ShiroYasha arkamızdan ne kadar salladığını biliyoruz. Gidip bizi herkese kötülediğini ve büyük ihtimalle bizi çekemediğini biliyoruz. Bırak oğlum bizi. 27, belki de daha fazla yaşın var. Sal artık lan bizi. Git kendi dalgana bak, Mavi Manga Discordunda senden yaşça küçük kızlara yavşa ve onlarda sırf onlara edit yapıyorsun diye senin boş egonu pohpohlasınlar. Bizi bırak oğlum. Git boktan editin ile kendini tatmin et ve dünyanın en iyi editörü ile birbirinizi falan parmaklayın. Bundan sonra 100 tane de yazı yazsan sana cevap vermeyeceğiz. Aslında Sad God bu yazın için "aptal aptal konuşup 10 beğeni almış yazarsak prim veririz" demişti ama ben sana uzun zamandan beri kıl olduğum için dayanamayıp yazdım.


WebtoonTr ya da ShiroYasha olayı bu kadardır. Öteki scanlation ve fansublara da duyurulur. Salın bizi artık. Herkesin ne dediğini biliyoruz rahat olun. Bizi kötüleyeceğinize gelin kalite ve hız olarak yarışalım.




Diyeceklerim bu kadardır. Bölümlere geçelim. Öteki güncele kadar kendinize iyi bakın.













Regrets, I've had a few
But then again, too few to mention
I did what I had to do and saw it through without exemption
I planned each charted course, each careful step along the byway
And more, much more than this, I did it my way



Bir dahaki sefere kadar...

Hadieyw...


areyoulivingintherealworld?

0 yorum:

Yorum Gönder